تبلیغات اینترنتی انواع گوناگونی دارد، اما کدام نوع آن برای کسبوکار شما مناسب است؟ برای اینکه بتوانید گزینههای مناسبی را برای کسبوکارتان انتخاب کنید، باید بهطور کامل با آنها آشنا شوید.
در ادامه، به معرفی 8 نوع مختلف از تبلیغات اینترنتی میپردازیم.
1. تبلیغات نمایشی
تبلیغات نمایشی یکی از انواع تبلیغات اینترنتی پولی است که معمولاً در آن از تصویر و نوشته استفاده میشود. معروفترین شکل تبلیغات نمایشی بنرها، صفحات فرود (Landing Pages) و پاپ-آپها (Popups) هستند. تفاوت تبلیغات نمایشی با سایر تبلیغات در این است که آنها در صفحات نتایج جستوجو ظاهر نمیشوند.
معمولاً تبلیغات نمایشی در وبسایتها و وبلاگها دیدهمیشوند و هدف آنها جلب توجه کاربران به محصولات یک شرکت است. استفاده از تبلیغات نمایشی همراه با بازاریابی مجدد میتواند موفقیت زیادی بیافریند.
بر اساس وبسایت Digital Information World، زمانی که بازدیدکنندگان یک وبسایت با تبلیغات نمایشی هدفگیری مجدد میشوند، 70 درصد بیشتر امکان دارد که به مشتری آن تبدیل شوند.
2. بازاریابی و بهینهسازی برای موتورهای جستوجو (SEM & SEO)
بازاریابی موتورهای جستوجو و بهینهسازی برای موتورهای جستوجو دو نوع از تبلیغات اینترنتی است که به کمک آن میتوانید محتوایتان را تبلیغ کنید و بازدیدکنندگان بیشتری بهدست آورید و نهایتا به جذب مشتری بیشتر کمک میکند.
- بازاریابی موتورهای جستوجو: این نوع تبلیغات جزء تبلیغات پولی است. شما با پرداخت هزینه تبلیغات به موتورهای جستوجو مانند گوگل، تبلیغتان را در صفحات آنها قرار میدهید تا ترافیک وبسایتتان را افزایش دهید.
- بهینهسازی موتورهای جستوجو: هنگامی که عبارتی را در موتورهای جستوجو مینویسید، در صفحه نتایج، سایتهای گوناگونی نمایش دادهمیشود. اگر یک سایت بخواهد در صفحه نتایج جستوجو، در جایگاه بالایی قرار بگیرد، باید از تاکتیکهای مختلف سئو استفاده کند. لینکسازی، هدفگیری کلیدواژهها، توضیحات متا و تولید محتوای باکیفیت و ارزشمند از جمله این تاکتیکهاست. برخلاف بازاریابی موتورهای جستوجو، سئو روشی رایگان است و ترافیک ارگانیک (طبیعی) برای سایت بهدست میآورد.
3. تبلیغات اینترنتی با کمک شبکههای اجتماعی
بدون شک، تبلیغات از طریق رسانههای اجتماعی هر سال در حال رشد است. به این آمارها دقت کنید: در سرتاسر جهان، 1.65 میلیارد حساب کاربری فعال در رسانههای اجتماعی وجود دارد و هر روز 1 میلیون کاربر جدید به رسانههای اجتماعی اضافه میشوند. بر اساس آمار وبسایت هوتسوت (Hootsuite)، در سراسر جهان، تنها در 2 سال گذشته، بودجه تبلیغات در رسانههای اجتماعی دو برابر شده و از 16 میلیارد دلار به 31 میلیارد دلار افزایش یافتهاست.
تبلیغات در رسانههای اجتماعی خود به دو دسته تقسیم میشود:
- تبلیغات ارگانیک یا طبیعی: زمانی که کاربران محتوایتان را به اشتراک میگذارند و به نوعی، نام شما سر زبانها میافتد. در واقع، این کاربران هستند که کسبوکار یا برندتان را به یکدیگر معرفی میکنند و در نتیجه، بهطور طبیعی تعداد بازدیدکنندگان شما افزایش مییابد.
تبلیغات پولی: نمایش تبلیغات پولی، ارسال پستهای تبلیغاتی یا استوریهای اسپانسردار راهی مناسب برای دستیابی به مخاطبان هدفتان است. امکان تبلیغ پولی در پلتفرمهای گوناگون رسانههای اجتماعی از جمله توییتر، فیسبوک، اینستاگرام و لینکداین فراهم است.
در دنیا فیسبوک و توییتر محبوبترین پلتفرمهای رسانههای اجتماعی برای شرکتهای B2C هستند اما در ایران اینستاگرام بیشتر مورد توجه کسبوکارهای B2C است. برای شرکتهای B2B، چه در دنیا و چه در ایران لینکداین عملکرد بهتری دارد.
4. تبلیغات همسان
احتمالاً بارها برایتان پیش آمدهاست که مقالهای را در یک وبلاگ خوانده و زمانی که به انتهای آن رسیدهاید، با پیشنهاد مطالعه مقالاتی دیگر مواجه شدهاید. در اینگونه مواقع، شما با جملهای شبیه به این برمیخورید: «پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید» و سپس تعدادی مقاله پیشنهادی را میبینید که میتوانید روی آنها کلیک کنید.
این نمونهای از تبلیغات همسان است که به برندینگ مجموعه شما نیز کمک میکند. تبلیغات همسان قالبی دارد که با قالب وبسایت یا هر پلتفرم دیگری که در آن استفاده میشود، یکسان است و کاربر با دیدن آن غافلگیر و آزرده نمیشود و احساس نمیکند که مورد حمله تبلیغاتی قرار گرفتهاست.
5. پرداخت به ازای کلیک (PPC):
نحوه کار تبلیغاتِ پرداخت به ازای کلیک از اسم آن مشخص است. هنگامی که از این نوع تبلیغات اینترنتی استفاده میکنید، تنها لازم است به ازای هر دفعهای که کاربری بر روی لینک تبلیغاتی شما کلیک میکند، هزینهاش را پرداخت کنید. مزیت این روش نیز دقیقاً همین است.
برای مثال، اگر تبلیغ شما 100 بار دیدهشود، اما تنها یک بار بر روی آن کلیک شود، شما تنها هزینه همان یک بار کلیک را پرداخت میکنید. به کمک این روش، دیگر نیازی نیست که شما هزینه بالایی برای تبلیغتان پرداخت کنید و در ازای پولی که میپردازید، نتیجه بهتری میگیرید.
تبلیغات PPC معمولاً به صورت متن هستند و ممکن است همراه با عکس کوچکی نیز باشند. نکته قابل توجه این است که 64.6 درصد از کسانی که به دنبال خرید آنلاین کالایی هستند، بر روی تبلیغات گوگل کلیک میکنند.
6. بازاریابی مجدد (یا هدفگیری مجدد):
بازاریابی مجدد نوعی تبلیغات اینترنتی است که همانطور که از اسمش پیداست، هدفش جذب دوباره مخاطبی است که یکبار پیش از این از وبسایتتان بازدید کردهاست. این فناوری مبتنی بر کوکی، به معنای واقعی کلمه فعالیت یک کاربر را در اینترنت دنبال میکند تا بتواند او را مجدداً بازاریابی کند.
آمارها نشان میدهد که تنها 2 درصد از کاربرانی که برای بار اول به وبسایتی سر میزنند، تبدیل به مشتری آن میشوند. این به معنی است که 98 درصد از کاربران در بازدید اول، بدون خرید از سایت، آن را ترک میکنند. اما جای ناامیدی نیست. شما میتوانید به کمک بازاریابی مجدد، کاربران را تشویق به بازدید مجدد و حتی خرید کنید. فرآیند بازاریابی مجدد به اینگونه است:
یک مشتری بالقوه از سایت شما بازدید میکند، اما بدون آنکه زمان زیادی در آن بگذراند یا به مرحله خرید محصول برسد، آن را ترک میکند. سپس هنگامی که آن کاربر مشغول گشتوگذار در اینترنت است، تبلیغ شما به او نشان دادهمیشود و دوباره توجهش را به سایت شما جلب میکند. این بار که کاربر به سایت شما مراجعه میکند، به احتمال بسیار بیشتری به مشتری بالفعلتان تبدیل میَشود.
7. بازاریابی اشتراکی (همکاری در فروش)
بازاریابی اشتراکی نوعی تبلیغات اینترنتی است که در آن شما محصول شرکت دیگری را تبلیغ میکنید و در ازای فروش هر محصول، کمیسیون میگیرید. امروزه، بلاگرهایی که مخاطبان و دنبالکنندگان بسیاری دارند، از این روش بهره میبرند و با تبلیغ محصولات کسبوکارهای مختلف، درآمد غیرمستقیم کسب میکنند.
معمولا این نوع تبلیغات در وبسایتها به دو روش انجام میشود. در روش اول لینک اختصاصی در اختیار فرد تبلیغ کننده قرار میگیرد. به ازای هر ورودی که از آن لینک باشد و خریدی انجام دهد، مبلغی برای فرد تبلیغ کننده در نظر گرفته میشود. در روش دوم کد تخفیف اختصاصی برای فرد تبلیغ کننده ساخته میشود و در ازای استفاده از آن کد تخفیف درصدی از فروش به آن فرد داده میشود.
8. تبلیغات اینترنتی با ویدیو
محبوبیت تبلیغات ویدیویی، بهخصوص در میان نسل جوان در حال افزایش است. بر اساس گزارش BI Intelligence، حدود 5 میلیارد از درآمد تبلیغات مربوط به ویدیوهای تبلیغاتی است. علاوه بر این، در میان انواع فرمتهای دیجیتال، ویدیو با 1.84 درصد، بالاترین میانگین نرخ کلیک را دارد.
یوتیوب، بهترین پلتفرمی ویدیویی موجود در دنیا است و برای کاربرانش استراتژیهای تبلیغات ویدیویی مختلفی را قرار دادهاست. بر اساس گزارش هاباسپات، 48 درصد از بازاریابها قصد دارند در سال آینده، یوتوب را به استراتژی محتوای خود اضافه کنند.
در ایران با توجه به فیلتر بودن وبسایت یوتیوب، استفاده از نمونه ایرانی آن یعنی آپارات توصیه میشود.
انتخاب روش تبلیغات، متناسب با اهداف تبلیغات اینترنتی شما
کسبوکارهای مختلف اهداف تبلیغات اینترنتی متفاوتی دارند. اما به هر حال، هر نوع کسبوکاری میتواند به کمک شیوههای مختلف بازاریابی آنلاین به اهدافش برسد. اگر نمیخواهید هزینهای برای تبلیغاتتان پرداخت کنید، میتوانید از تبلیغات ارگانیک در رسانههای اجتماعی یا استراتژی تبلیغات سئو استفاده کنید.
اگر میخواهید بودجهای برای تبلیغات اینترنتی خود اختصاص دهید، به سراغ یکی از این موارد بروید. پرداخت به ازای کلیک، تبلیغات نمایشی، بازاریابی مجدد، بازاریابی موتورهای جستوجو، تبلیغات پولی در رسانههای اجتماعی یا تبلیغات ویدیویی.
امروزه شرکتهای تبلیغاتی وجود دارند که برای مشتریانشان شیوههای خلاقانهای برای تبلیغات ارائه میکنند و با ترکیبی از انواع تبلیغات آنلاین، نتیجه دلخواه مشتریانشان را به وجود میآورند. به یاد داشتهباشید که هر کسبوکاری اهداف و نیازهای مخصوصی دارد و باید از شیوههای تبلیغاتی مناسبی استفاده کند تا بتواند به مخاطبان هدفش دست یابد و رشد کند.