اصول بازاریابی

راهنمای کامل اصول بازاریابی در کسب و کار

اصول بازاریابی مجموعه‌ای از ایده‌های بازاریابی هستند که از طرف همه پذیرفته شده‌اند و شرکت‌ها برای داشتن استراتژی بازاریابی اثربخش از آن‌ها پیروی می‌کنند. این‌ها همان اصولی هستند که ما بر اساس‌شان استراتژی‌های تبلیغات محصولات‌مان را پایه‌ریزی می‌کنیم. ما می‌توانیم از این اصول برای تبلیغات اثربخش محصولات و خدمات استفاده کنیم.

قبل از شروع این مقاله اگر میخواهید در مورد تعریف بازاریابی اطلاعات بیشتری بدست آورید، مقاله‌ی مدیر مارکتینگ در این زمینه را از دست ندهید.

برخی از شرکت‌ها ممکن است از استراتژی 4P (آمیخته بازاریابی 4P) استفاده کنند. 4P اشاره به این چهار کلمه دارد:

• Product (محصول)
• Price (قیمت)
• Place (محل توزیع)
• Promotion (ترویج محصول)

برخی به این استراتژی نام آمیخته بازاریابی داده‌اند.

از طرفی، برخی شرکت‌ها ممکن است قواعد بازاریابی مخصوص به خودشان را طرح‌ریزی کرده‌باشند. در اغلب موارد، اصول بازاریابی شرکت‌ها همان استراتژی 4P یا بسیار به آن شبیه است.

اصول بازاریابی (آمیخته بازاریابی 4P)

اساس این استراتژی بر این است که تصمیم‌های بازاریابی در چهار دسته قرار می‌گیرند: محصول، محل توزیع، قیمت و ترویج محصول. ما از آن‌ها با عنوان چهار دسته‌بندی قابل کنترل یاد می‌کنیم. آن‌ها قابل کنترل هستند زیرا اعمال ما بر آن‌ها یا نتایج‌شان تاثیرگذار است.

هنگامی که شما تمام اهداف و مقاصد بازاریابی‌تان را در یک برنامه می‌گنجانید، آن‌چه به‌دست می‌آورید استراتژی بازاریابی شماست.

اصول بازاریابی

شما می‌توانید به کمک آمیخته بازاریابی گزینه‌های بازاریابی‌تان را تعیین کنید، چه قصد ارائه محصولی جدید به بازار را داشته‌باشید و چه بخواهید محصولی موجود را ارزیابی کنید.

چهار اصل بازاریابی

محصول

در این اصل، تمرکز اصلی بر فواید و مشخصات محصول است. علاوه بر این، باید نحوه تعامل با محصول را نیز مد نظر قرار دهیم. برخی از مواردی که باید به آن‌ها دقت کنیم در ادامه آمده است:

• چه کسی و چرا خواهان محصول است؟ محصول چه نیازی را رفع می‌کند؟ آیا محصول مشکلی را برای مشتری حل می‌کند یا به او کمک می‌کند تا چالش‌هایی را پشت سر بگذارد؟
• کدام ویژگی محصول به رفع نیازهای مصرف‌کننده کمک می‌کند؟
• آیا محصول‌تان دارای مزیت رقابتی است؟ اگر پاسخ مثبت است، مزیت رقابتی آن چیست؟ (مزیت رقابتی مشخصه‌ای در محصول است که باعث می‌شود از کالاهای رقیب پیشی بگیرد. قیمت، کیفیت، گارانتی یا خدمات پس از فروش می‌تواند مزیت رقابتی یک محصول باشد.)
• محصول را به گروهی از مصرف‌کنندگان بدهید تا آن را امتحان کنند. سپس از آن‌ها بازخورد بگیرید و نکات منفی و مثبتی را که بیان می‌کنند به‌دقت بنویسید. هم‌چنین از آن‌ها بپرسید که آیا مشخصه‌ای وجود دارد که محصول آن را کم داشته باشد؟ علاوه بر این، از آن‌ها بخواهید که محصول را با محصولات رقیب مقایسه کنند.

 

محل توزیع

محل تولید و توزیع محصول تأثیر به‌سزایی در قیمتش دارد. علاوه بر این، محل توزیع، خدمات مشتری و سرعت پاسخ‌دهی به سفارش‌ها و درخواست‌های مشتریان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.‌

در مورد این اصل بازاریابی، باید عوامل زیر را در نظر بگیرید:

  • بهترین محل برای فروش محصول کجاست؟ مصرف‌کنندگان یا خریداران بالقوه کجا به دنبال چنین محصولی می‌روند؟
  • چگونه می‌خواهید محصول را به محلی برسانید که مصرف‌کنندگان حضور دارند؟

محصولتان B2B است یا B2C؟ (B2B به معنای کسب‌وکار به کسب‌وکار و B2C به معنای کسب‌وکار به مشتری است.) به عبارت دیگر، آیا قرار است محصول‌تان را به کسب‌وکارهای دیگر بفروشید یا مشتریان‌تان افراد حقیقی هستند؟ (گاه ممکن است مشتری‌تان دولت باشد. کسب‌وکاری که مشتری اصلی‌اش دولت است، کسب‌وکار B2G نامیده می‌شود.)

قیمت

سومین مورد از اصول بازاریابی، قیمت محصول‌تان است که تعیین‌کننده موارد بسیاری از جمله حاشیه سود و میزان سرمایه‌گذاری برای رشدهای آتی‌تان است. علاوه بر این، قیمت محصول‌تان مشخص می‌کند که چه نوع تخفیف یا پیشنهادهای ویژه‌ای را می‌توانید به مشتریان ارائه کنید.

در هنگام تعیین قیمت، به این نکته توجه کنید که مصرف‌کننده باید احساس کند محصولی که می‌خرد، ارزش هزینه‌ای را که می‌پردازد دارد. در واقع، او باید از معامله‌ای که می‌کند خشنود باشد.

اصل قیمت گذاری در بازاریابی

اما توجه کنید که از نقطه نظر مصرف‌کننده، قیمت همه چیز نیست. برای مثال، کیفیت و خدمات پس از فروش نیز عوامل موثری در رضایت مشتری هستند. با این حال، قیمت عامل مهمی است که مشتریان همیشه در نظر می‌گیرند و نباید از آن غافل شوید.

قیمت محصول‌تان باید رقابتی باشد. اگر در بازار رقیبانی دارید، باید تا جایی که می‌توانید از استراتژی‌های قیمت‌گذاری‌شان مطلع شوید.

ترویج محصول

طبق این اصل بازاریابی اگر می‌خواهید محصول‌تان خریدار داشته باشد، باید اطمینان حاصل کنید که مردم از آن خبر دارند و آن را می‌شناسند. از بین چهار اصل بازاریابی، بسیاری از افراد تبلیغات را جدی نمی‌گیرند.

شما باید مشخص کنید که چگونه می‌خواهید پیام بازاریابی‌تان را به گوش بازار هدف‌تان برسانید و می‌خواهید چه زمانی تبلیغات‌تان را آغاز کنید. اگر محصول‌تان مخصوص فصل خاصی است، چگونگی و زمان ترویج آن اهمیتی حیاتی دارد. بر اساس آمیخته بازاریابی، ترویج محصول عنصر بسیار مهمی در بازاریابی است، زیرا به شناخته‌شدن برند و افزایش فروش کمک می‌کند.

اصول بازاریابی – (آمیخته بازاریابی 7P)

آمیخته بازاریابی جدیدتری که در دهه 80 میلادی مطرح شد، با نام آمیخته بازاریابی 7P شناخته می‌شود. این هفت P از این قرار است:

  • Product: محصول
  • Place: محل توزیع
  • Price: قیمت
  • Promotion: ترویج محصول

و سه مورد دیگر که از سال 1980 به آن‌ها اضافه شد:

  • People: نیروی انسانی

برای موفقیت در کسب و کار، باید بدانید که هر کاری را دقیقا به چه کسی بسپارید. بنابراین طبق این اصل بازاریابی، گزینش، استخدام و حفظ کارکنان مناسب با مهارت‌ها و توانایی‌های موردنیاز کسب و کارتان، باید با دقت صورت بگیرد.

  • Physical Evidence: شواهد فیزیکی

شواهد فیزیکی در واقع تمام المان‌های فیزیکی شرکت ما است. برای مثال ظاهر وبسایت، دکوراسیون مغازه، نمای شرکت، طراحی سربرگ نامه‌ها و …

  • Process: فرآیند

منظور از فرایند مسیری است که محصولات (کالا یا خدمات) تا رسیدن به دست مشتری طی می‌کنند. درواقع، فرآیند همان مسیری است که ما به آن نقشه سفر مشتری ‌می‌گوییم.

جمع‌بندی

بر اساس وب‌سایت Professional Academy، با این‌که آمیخته بازاریابی 7P در دهه 80 میلادی مطرح شده‌است، هنوز هم به‌طور گسترده‌ای آموزش داده‌می‌شوند، زیرا پایه و اساسی منطقی دارند و در حوزه بازاریابی پذیرفته شده‌اند.

اما این نکته مهم را بیاد داشته باشید که بازاریاب‌ها می‌توانند آمیخته بازاریابی را بر اساس تغییرات در رسانه‌ها متناسب با فضای جدید تغییر دهند. به طور مثال با ظهور شبکه‌های اجتماعی هر کدام از اصول بازاریابی دستخوش تغییر می‌شوند.

اگر به حوزه بازاریابی علاقه مند هستید میتوانید مقاله آموزش بازاریابی با هفت استراتژی اثبات شده را از مدیر مارکتینگ مطالعه نمایید.

مطالب مرتبط

مراحل بازاریابی
مراحل بازاریابی چیست : چگونه می‌توان گام‌های اجرایی آن را برنامه‌ریزی کرد؟
بودجه بندی بازاریابی؛ چگونه هزینه‌های بازاریابی را مدیریت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *