کسب و کار اینترنتی

کسب و کار اینترنتی : راهنمای جامع راه‌اندازی کسب و کار آنلاین شما

اگر متولد دهه 60 به قبل باشید، احتمالاً روزگار بدون اینترنت را به یاد دارید؛ زمانی که برای انجام کوچکترین کارهایتان به اینترنت نیاز نداشتید. امروزه اما شرایط فرق کرده است. در کمتر از سه دهه، اینترنت به جزئی جدایی‌ناپذیر از زندگی روزمره انسان‌ها تبدیل شده است. به کمک اینترنت، زندگی روی جدیدی پیدا کرده؛ یک روی مجازی که فرصت‌های بسیاری را برای راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی ایجاد کرده است.

در وضعیت کنونی دنیا، راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی فقط یک رویای دست‌یافتنی نیست، بلکه ضرورت و موهبتی است که باید به آن توجه شایانی شود. شیوع جهانی ویروس کرونا سبب بیکاری افراد بسیاری شده است. تعداد زیادی از کارمندان نیز کارشان را به منزل برده و به کمک اینترنت دورکاری می‌کنند. اگر شما هم جزء یکی از این دو دسته هستید و همیشه رویای کارآفرینی را در سر داشتید، شاید زمان آن رسیده باشد که کسب و کار اینترنتی خودتان را راه‌اندازی کنید.

اما اگر شک دارید و نمی‌دانید که آیا راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی تصمیم درستی است یا خیر، به دلایلی که در ادامه برایتان آورده‌ایم توجه کنید. شاید حداقل یکی از این دلایل شما را قانع کند که به سراغ کسب‌وکار اینترنتی بروید یا کار اینترنتی در منزل را به عنوان منبع درآمد دوم خود در نظر بگیرید.

5 دلیل قاطع برای راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی

1. راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی می‌تواند برایتان ارزان تمام شود!

در اغلب موارد، برای راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی خود اساسی‌ترین چیزهایی که نیاز دارید یک دستگاه کامپیوتر یا لپتاپ و اینترنت پرسرعت است. علاوه بر آن، بسته به نوع کسب و کار و میزان گسترش آن ممکن است به یک وب‌سایت، تعدادی کارمند و تبلیغات نیاز داشته باشید. اما در مراحل اولیه کسب و کارتان بیشترین منبعی که باید مورد استفاده قرار دهید زمان است. و البته زمان باازش‌ترین دارایی هر شخص است. اما به یاد داشته باشید که شما این زمان را برای راه‌اندازی کسب‌وکار خود و تحقق اهداف‌تان صرف می‌کنید.

برای موفقیت در فضای آنلاین، باید در آن حضور پررنگ و موثری داشته باشید و تحقق این امر با هزینه بسیار اندکی امکان‌پذیر است. بسیاری از روش‌های تبلیغات و بازاریابی اینترنتی بدون هزینه یا با هزینه‌ای اندک به شما کمک می‌کنند تا بر سر زبان‌های بیفتید و کسب و کار اینترنتی موفق و پرسودی داشته باشید.

علاوه بر این، در مقایسه با کسب و کارهای سنتی که نیاز به محلی فیزیکی برای شرکت یا فروشگاه‌شان دارند، شما می‌توانید کسب و کار اینترنتی خود را با حذف اینگونه هزینه‌ها راه بیندازید.

2. زمان کار کردن‌تان در اختیار خودتان است.

با راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی شما کم‌وبیش می‌توانید برنامه کاری خود را خودتان بچینید و انعطاف و اختیار بسیار بیشتری در این زمینه دارید. شما مختار هستید انتخاب کنید که چه ساعاتی از روز، چه روزهایی از هفته و چند ساعت در هفته کار کنید، البته به شرطی که بتوانید از پس اداره کارآمد کسب و کار اینترنتی خود بربیایید.

راه اندازی کسب و کار اینترنتی

در مقایسه با زندگی کارمندی و حتی اداره کسب و کار سنتی شما انعطاف و آزادی بیشتری دارید، اما این به این معنی نیست که می‌توانید تمام مدت به استراحت بپردازید و کسب‌وکارتان را به امان خدا رها کنید. راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی به اندازه هر کار دیگری جدی و مستلزم تلاش است. اما مزیت فوق‌العاده‌اش این است که اگر بخواهید، می‌توانید به جای شنبه تا چهارشنبه، روزهای آخر هفته کار کنید یا به جای 9 صبح تا 5 عصر، در ساعاتی که بیشترین بهره‌وری را دارید مشغول کار شوید. با داشتن کسب و کار اینترنتی، درآمد شما بر اساس بهره‌وری شما تعیین می‌شود، نه تعداد ساعاتی که سرگرم کار کردن هستید.

علاوه بر این، انعطاف زمانی به شما اجازه می‌دهد که به غیر از کسب‌وکار اینترنتی خود، به اولویت‌های دیگر زندگی‌تان هم رسیدگی کنید و برای هر آنچه که برایتان مهم است وقت بگذارید.

3. می‌توانید هر جا که دوست دارید کار کنید

راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی به شما این امکان را می‌دهد که از بند یک میز یا محل خاص رها شوید. شما برای مدیریت کارهایتان به یک لپتاپ و اینترنت نیاز دارید. بنابراین، در هر نقطه از جهان که این امکانات ابتدایی وجود داشته باشند، می‌توانید به کارتان ادامه دهید. با داشتن یک کسب و کار اینترنتی شما می‌توانید به‌راحتی سفر کنید و در هر کجا که دوست دارید کار کنید. این احساس آزادی آنقدر فوق‌العاده است که نمی‌توان آن را با هیچ چیز دیگری مقایسه کرد. شما می‌توانید به دیدار خانواده‌تان در شهری دیگر بروید یا از فرصت سفر به جایی که همیشه آرزویش را داشتید استفاده کنید و در عین حال، کسب و کارتان را هم با خودتان ببرید.

مزایای کسب و کار آنلاین

به تمام وقت‌هایی فکر کنید که تا به حال در ترافیک و هوای آلوده تلف کرده‌اید. راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی این زمان تلف‌شده را به شما بازمی‌گرداند و شما می‌توانید برنامه زمانی منعطف و بهینه‌ای برای خودتان معین کنید.

4. پتانسیل رشد و کسب درآمد بالایی دارید.

در یک کسب و کار اینترنتی، درآمد شما بر مبنای تعداد ساعاتی که مشغول کار کردن هستید تعیین نمی‌شود. میزان بهره‌وری شما در حین کار کردن است که درآمدتان را تعیین می‌کند. علاوه بر این، سیستم‌هایی که برای کسب درآمد منفعلانه دارید نیز نقشی اساسی در میزان درآمدتان دارند.

اگر زمان‌تان را صرف فعالیت‌های موثری نظیر توسعه وب‌سایت، بازاریابی و سئو و فعالیت‌هایی که منجر به درآمدزایی می‌شوند کنید، می‌توانید از ساعات کاری‌تان بکاهید و در عین حال، درآمد مناسب و پایداری داشته باشید.

ویژگی مثبت دیگر کسب و کار اینترنتی این است که حتی زمانی که در خواب هستید هم می‌توانید درآمد کسب کنید و این امر در شغل‌های معمولی غیرممکن است. از آنجایی که اینترنت مردم را در سرتاسر جهان و در تمام طول شبانه‌روز به هم متصل می‌کند، هر لحظه ممکن است که یک مشتری به سراغ محصولات یا خدمات شما بیاید. در کسب و کار اینترنتی، نیازی نیست که شما در هنگام انجام هر معامله‌ای حضور داشته باشید؛ تنها کافی است که همواره محصولات و خدمات باکیفیتی ارائه کنید و تمام فعالیت‌های لازم برای رشد و موفقیت کسب و کارتان را انجام دهید.

البته باید واقع‌بین باشید و بپذیرید که به‌سرعت و به محض راه‌اندازی کسب و کارتان نمی‌توانید درآمد منفعلانه و پایداری داشته باشید. اگر انتظار دارید که با راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی یک‌شبه به ثروت برسید، بهتر است به سراغ این کار نروید. برای داشتن کسب‌وکار اینترنتی پایدار و موفق به زمان و تلاش زیادی نیاز دارید. نکته مثبت این است که این امر امکان‌پذیر است و شما می‌توانید از همین امروز اولین گام‌هایتان را در راستای راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی خود بردارید. همواره مشغول یادگیری باشید، مهارت‌هایتان را بهبود ببخشید و از آن‌ها در راستای پیشرفت کسب و کارتان استفاده کنید.

شما می‌توانید کارتان را با قدم‌هایی کوچک شروع کنید و اندک‌اندک رشد کنید و به درآمد و موفقیت مطلوب‌تان برسید.

5. کسب و کار اینترنتی هیچگاه خواب ندارد

پیش‌تر به این نکته اشاره کردیم، اما این مسئله آنقدر مهم و جذاب است که ارزش دارد بیشتر درباره‌اش حرف بزنیم. برخلاف اغلب کسب و کارهای سنتی، کسب و کار اینترنتی می‌تواند هر روز هفته، روزی 24 ساعت سرپا باشد، حتی زمانی که شما پای کامپیوتر نیستید. وب‌سایت‌ها همواره و در هر لحظه‌ای به‌طور آنلاین در دسترس هستند (البته اگر مشکل فنی پیش نیاید!) و بنابراین، مشتریان همواره می‌توانند سریع و راحت هر آنچه را که می‌خواهند بیابند.

کسب درآمد در خواب

در واقع، صاحبان کسب و کارهای اینترنتی همواره اطلاعات، محصولات و خدمات خود را به کمک اینترنت در دسترس مشتریان قرار می‌دهند و به همین خاطر، می‌توانند در زمان و نحوه کار کردن خود انعطاف بالایی داشته باشند. مشتریان برای کسب آگاهی و استفاده از مطالب، محصولات و خدمات دلخواهشان تنها به یک دستگاه دیجیتال و اینترنت نیاز دارند و در هر زمان و مکانی که بخواهند می‌توانند به سراغ کسب و کار مورد نظرشان بروند.

بنابراین، اگر شما کسب و کار اینترنتی راه بیندازید، همواره مخاطبانی خواهید داشت که به محتوا، محصولات، خدمات و یا راه‌حل‌های شما نیاز دارند و موجب درآمدزایی شما می‌شوند؛ به شرطی که آنچه ارائه می‌کنید برایشان ارزش‌آفرین باشد و نیازهایشان را رفع کند.

ایده‌های کسب و کار اینترنتی که از همین امروز می‌توانید آغاز کنید

ایده‌های کسب و کار اینترنتی فراوانی وجود دارند که شما بر اساس مهارت‌ها و توانمندی‌هایتان می‌توانید آن‌ها را عملی کنید. در این مقاله، ایده‌های کسب‌وکار اینترنتی را به 4 دسته کلی تقسیم کرده‌ایم که هر کدام شامل ایده‌های عملی گوناگونی می‌شود. در ادامه، به بررسی و معرفی بهترین ایده‌های کسب‌وکار اینترنتی می‌پردازیم. اگر به راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی علاقه‌مند شدید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.

ایده شماره 1: فروش محصولات

اگر شما همیشه دوست داشتید کسب و کار خودتان را راه بیندازید، فروشگاه و مغازه‌ای داشته باشید و محصولاتی را بفروشید، این ایده مخصوص شماست. ممکن است در گذشته هزینه بالای اجاره یا خرید مغازه و ترس از رکود بازار و ورشکستگی مانع از تحقق رویایتان شده باشد. فروش محصولات به‌صورت اینترنتی شاید همان فرصتی باشد که همیشه منتظرش بودید. فروش محصولات به عنوان یک کسب و کار اینترنتی می‌تواند به شیوهای مختلفی انجام شود که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

  • دراپ‌شیپینگ:

در این شیوه، شما می‌توانید واسط میان مشتریان و عمده‌فروشان یا تولیدکنندگان شوید و نیازی ندارید خودتان محصولی تولید کنید. مسئولیت مدیریت موجودی، ارسال کالا و سایر فعالیت‌های لجستیکی نیز با شما نیست. پیش از شکل‌گیری کسب و کار دراپ‌شیپینگ یکی از شیوه‌های رایج فروش محصولات اینترنتی خریداری محصولات به‌طور عمده و انبار کردن آن‌ها در خانه یا محلی دیگر بود. در آن شیوه صاحب کسب و کار باید خودش کارهای بسته‌بندی و ارسال محصولات را انجام می‌داد.

اما در دراپ‌شیپینگ، شما تنها مسئول بازاریابی و فروش محصولات هستید. مسائل مربوط به تولید، موجودی، بسته‌بندی و ارسال را کسب و کار دیگری که با آن همکاری دارید بر عهده دارد. زمانی که می‌خواهید کسب و کار اینترنتی خود را راه‌اندازی کنید، باید جواب این سوال‌ها را به‌دقت بدهید:

  • چه محصول/ گروه محصولاتی را می‌خواهید بفروشید؟
  • از کدام عمده‌فروش یا تولیدکننده‌ای می‌خواهید این محصولات را تهیه کنید؟
  • چگونه و در چه پلتفرمی می‌خواهید محصولات را به فروش برسانید؟

یافتن جواب این سؤالات برای آغاز کسب و کار اینترنتی‌تان ضروری است. هرچه قدر هم که بازاریابی و خدمات مشتریان خوبی داشته باشید، اگر محصول باکیفیتی ارائه نکنید و نتوانید همکار خوب و قابل اعتمادی پیدا کنید، به موفقیت چندانی دست نمی‌یابید.

به یاد داشته باشید که صرف راه‌اندازی کسب‌وکار به سراغ فروش هر محصولی نروید. شما باید به سراغ محصولاتی بروید که بازار خوبی دارند، برای مشتریان ارزش‌آفرینی و نیاز، خواسته یا مشکلی را رفع می‌کنند. علاوه بر این، در انتخاب عمده‌فروش یا تولیدکننده‌ای که می‌خواهید با او همکاری کنید نیز دقت بالایی به خرج دهید. کسی را انتخاب کنید که بتوانید به او اعتماد کنید، زیرا بخش مهمی از کسب و کار شما به او وابسته است. کیفیت محصول، نحوه بسته‌بندی، خوش‌قولی در ارسال و مسائلی از این دست وابسته به کسب و کاری است که برای همکاری انتخاب می‌کنید.

برای بازاریابی و فروش محصولاتی، شما به پلتفرمی برای معرفی و ارائه آن‌ها نیاز دارید. یکی از انتخاب‌های پیش روی شما این است که وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی خودتان را راه‌اندازی کنید. علاوه بر این، می‌توانید محصولات‌تان را در پلتفرم‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی معروف به فروش بگذارید. دیجی‌کالا یکی از معروف‌ترین فروشگاه‌های اینترنتی در ایران که می‌توانید به عنوان پلتفرم دراپ‌شیپینگ از آن استفاده کنید. سایت ابربازار نیز پلتفرم دیگری است که می‌توانید برای عرضه و فروش محصولات از آن استفاده کنید.

فروش در اینترنت

  • تولید و فروش محصولات خانگی

این ایده راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی مخصوص کسانی است که خودشان فن و هنری دارند و می‌توانند محصولی تولید کنند. این روزها بسیاری از مشتریان محصولات خاص و دست‌ساز را به محصولات صنعتی که به‌طور عمده تولید می‌شوند ترجیح می‌دهند. در بسیاری از مواقع، اینگونه محصولات اصالت و کیفیتی دارند که در محصولات کارخانه‌ای یافت نمی‌شود. بنابراین اگر بتوانید خودتان محصولی را تولید کنید و به فروش برسانید، می‌توانید به فکر راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی خودتان باشید. خوبی این روش این است که شما می‌توانید محصولات‌تان را در خانه تولید کنید یا نهایتاً به یک کارگاه کوچک نیاز دارید.

انواع محصولاتی که می‌توانید خودتان تولید کنید و به فروش برسانید عبارتند از:

  • محصولات نساجی و بافتنی مانند روسری، مانتو، شال و کلاه
  • مواد غذایی از جمله میوه خشک، رب گوجه‌فرنگی، سرکه سیب، ترشی، کیک و شیرینی‌جات
  • محصولات آرایشی و بهداشتی نظیر صابون‌های گیاهی و کرم
  • زیورآلات و بدلیجات دست‌ساز

کسب و کار آنلاین

از آنجایی که خودتان می‌خواهید محصولات‌تان را تولید کنید، وظیفه بازاریابی و فروش نیز بر عهده خودتان است و اندازه کسب و کار اینترنتی‌تان کوچک است، بهتر است برای فروش محصولات به سراغ پلتفرم‌های آماده بروید. اینستاگرام یکی از بهترین پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی است که می‌توانید برای بازاریابی و تبلیغات محصولات‌تان استفاده کنید. کافی است عکس‌هایی جذاب از محصولات‌تان بگیرید و کم‌کم به تعداد دنبال‌کنندگان و مشتریان‌تان بیفزایید. برای استفاده بهینه از قدرت اینستاگرام برای بازاریابی و فروش باید در این زمینه مطالعه کنید و آموزش ببینید. اما اگر فکر می‌کنید خودتان فرصت مدیریت صفحه اینستاگرام‌تان را ندارید، می‌توانید این کار را به دست شخصی حرفه‌ای بسپارید که البته این کار اندکی هزینه‌هایتان را بالا می‌برد.

اینستاگرام تنها پلتفرمی نیست که می‌توانید برای فروش محصولات‌تان استفاده کنید. در ایران سایت‌های گوناگونی وجود دارند که بستری برای تولیدکنندگان خانگی و خرد فراهم کرده‌اند تا بتوانند محصولات‌شان به مشتریان عرضه کنند.

یکی از این سایت‌ها، سایت باسلام است که خود را بازار کسب و کارهای خانگی و محلی معرفی می‌کند. در حال حاضر تولیدکنندگان و فروشندگان فراوانی از سرتاسر ایران محصولات‌شان را در این سایت عرضه کرده‌اند و شما نیز می‌توانید به آن‌ها بپیوندید. در این سایت محصولات متنوعی از انواع صنایع دستی تا حتی غذاهای خانگی نظیر آش به فروش می‌رسد.

راسته‌بازار پلتفرم دیگری است که می‌توانید برای معرفی و عرضه محصولات خانگی‌تان استفاده کنید. علاوه بر آن، این سایت یک بستر آموزشی نیز است و در آن می‌توانید هر آنچه را که برای راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی موفق و فروش محصولات خانگی نیاز دارید بیاموزید.

فروش اینترنتی

اگر دستپخت خوبی دارید و دوست دارید غذاهای خانگی‌تان را به فروش برسانید، می‌توانید از سایت مامان‌پز و مامی‌فود کمک بگیرید. این سایت‌ها به‌طور اختصاصی در زمینه فروش غذای خانگی کار می‌کند.

اگر هم دوست دارید به تولید و فروش محصولات هنری، صنایع دستی، زیورآلات و محصولاتی از این دست بپردازید، سایت‌های گلورین، بازآرتچه، آرتینا و رابین آوا می‌توانند گزینه‌های مناسبی برایتان باشند. این وب‌سایت‌ها به‌طور خاص در زمینه محصولات یادشده فعالیت می‌کند.

  • فروش محصولات دیجیتال:

این ایده کسب‌وکار اینترنتی اندکی با ایده‌های قبلی متفاوت است، زیرا در این شیوه قرار است به سراغ تولید و فروش محصولات دیجیتال بروید. اگر عکاس هستید یا طراحی گرافیک بلدید، می‌توانید عکس‌ها و طرح‌های گرافیکی‌تان را در سایت‌هایی نظیر استوک‌فوتو، پیک‌وان و عکس‌باکس برای فروش بگذارید. علاوه بر این، هر نوع فایل دیگری را نیز می‌توانید در یک فروشگاه اینترنتی محصولات دیجیتال به فروش برسانید.

برای مثال، می‌توانید کتاب الکترونیکی بنویسید، سؤالات امتحانی آماده کنید، کدهای برنامه‌نویسی تهیه کنید یا هر فایل دیجیتال دیگری را که متقاضی و خریدار دارد تولید کنید و بفروشید. از جمله سایت‌هایی که می‌توانید برای فروش محصولات دیجیتال یا راه‌اندازی فروشگاه محصولات دیجیتال استفاده کنید می‌توان به فایل‌سل، فایلود، فایل 24 و فاپول اشاره کرد.

ایده شماره 2: کار فریلسنری

اگر علاقه‌ای به تجارت و فروش محصولات ندارید، اما در عوض، مهارت و توانمندی خاصی دارید که متقضایی فراوانی دارد، می‌توانید به عنوان یک فریلنسر مشغول کار شوید. فریلنسرها افرادی هستند که برای خودشان کار می‌کنند و کارمند شرکت خاصی محسوب نمی‌شوند. به عنوان یک فریلنسر، شما ممکن است به مدت کوتاهی و برای انجام یک پروژه با شرکت یا سازمانی قرارداد ببندید، اما نهایتاً خودتان رئیس خودتان هستید و کنترل و آزادی عمل بالایی در زندگی حرفه‌ای خود دارید.

هر روزه در دنیا به تعداد فریلنسر ها اضافه می‌شود و بر اساس پیش‌بینی‌های سایت استاتیستا، تا سال 2028، تنها در ایالات متحده آمریکا بیش از 50 درصد از نیروی کار را فریلنسرها تشکیل خواهند داد. بنابراین، اگر می‌خواهید کارتان را به عنوان یک فریلنسر آغاز کنید، بهتر است هرچه زودتر دست به کار شوید و به عنوان یک فریلنسر حرفه‌ای و باکیفیت جای پایتان را محکم کنید.

به عنوان یک فریلنسر شما باید مسئولیت کارهایی را بپذیرید که یک کارمند هیچگاه با آن‌ها مواجه نمی‌شود. برای مثال، شما باید خودتان ساعات کاری‌تان را مشخص کنید، برای انجام پروژه‌های در دست‌تان برنامه بچینید، پیشرفت پروژه‌هایتان را پیگیری کنید، با مشتریان حساب‌وکتاب کنید و به فکر درآمد، بیمه و مالیات خود باشید.

نگاهی به مزایا و معایب کار فریلنسری

از مزیت‌های کار فریلنسری این است که شما خودتان حجم کارهایتان را تعیین می‌کنید و انتخاب می‌کنید که با چه کسی کار کنید. در واقع، در این نوع کسب و کار شما تقریباً کنترل همه‌چیز را در اختیار دارید. علاوه بر این، بر اساس میزان تخصص‌تان، ممکن است حتی بتوانید به‌طور پاره‌وقت کار کنید، اما به اندازه کار تمام‌وقت درآمد داشته باشید. هم‌چنین شما انعطاف بالایی در انتخاب زمان و مکان کار کردن‌تان دارید. البته شما برای تحویل پروژه‌هایتان موعد مقرر دارید، اما مجبور نیستید حتماً هر روز از ساعت 9 صبح تا 5 عصر در محل خاصی حضور داشته باشید و کار کنید.

اگر کار فریلنسری عیبی داشته باشد، دقیقاً مربوط به این نکته است که شما کنترل همه‌چیز را در اختیار دارید. به عنوان یک فریلنسر، شما در واقع صاحب کسب و کارتان هستید، مسئولیت‌های متعددی دارید و باید تمام جنبه‌های کارتان را خودتان مدیریت کنید. این مسئله برای کسی که تجربه، دانش و نظم کافی ندارد می‌تواند دردسرساز شود.

نکته منفی دیگر درباره کار فریلنسری این است که هیچ تضمینی وجود ندارد که شما دائماً پروژه‌ای برای انجام دادن داشته باشید. گاهی پیش می‌آید که یک ماه بسیار فعال باشید و چندین پروژه در دست داشته باشید و ماهی دیگر، نتوانید هیچ پروژه‌ای برای انجام پیدا کنید. ممکن است چند وقت با یک مشتری همکاری خوبی داشته باشید و ناگهان، این همکاری به هر دلیلی قطع شود. به همین خاطر، برای اینکه بتوانید فریلنسر موفقی باشید، باید بتوانید مسائل مالی را به‌خوبی مدیریت کنید و همواره به دنبال یافتن مشتریان جدید باشید.

فریلنسر

ویژگی‌های یک فریلنسر موفق

آزادی و انعطاف کار فریلنسری می‌تواند برای بسیاری از افراد وسوسه‌کننده باشد. اما به یاد داشته باشید که هر کسی از پس این شیوه کسب و کار برنمی‌آید. اگر به فکر راه‌اندازی کسب و کار به شیوه فریلنسری هستید، اطمینان حاصل کنید که دارای ویژگی‌های زیر هستید:

  • انضباط: زمانی که به‌طور فریلنسری کار می‌کنید، هیچ رئیس یا همکارانی ندارید که بر شما نظارت کنند و به شما گوشزد کنند که روی کارتان تمرکز کنید. بنابراین، ضروری است که خودتان انضباط شخصی داشته باشید وگرنه نمی‌توانید از پس این شیوه کاری بربیایید.
  • سماجت و مقاومت: زمانی که به عنوان فریلنسر کار می‌کنید، مخصوصاً زمانی که به‌تازگی فعالیتتان را شروع کرده‌اید، باید با سماجت تمام به دنبال مشتری و پروژه بگردید و با شنیدن جواب نه دست از تلاش نکشید.
  • توانایی برقراری ارتباط و مذاکره: برقراری ارتباط با مشتریان و مذاکره با آن‌ها بخش بسیار مهمی از کارتان است و به همین خاطر، برای رسیدن به موفقیت در این راه باید مهارت‌های اجتماعی و برقراری ارتباط‌تان را تقویت کنید.
  • توانایی برنامه‌ریزی و سازمان‌دهی کارها: به عنوان یک فریلنسر شما مسئولیت انجام وظایف متعدد و گوناگونی را بر عهده دارید. بنابراین باید بتوانید به‌خوبی کارهایتان را دسته‌بندی، سازمان‌دهی و برنامه‌ریزی کنید. در غیر این صورت، خیلی زود حساب همه کارها از دست‌تان در می‌رود و حسابی به دردسر می‌افتید.

برخی از مهارت‌هایی که می‌توانید به کمک آن‌ها کسب و کار اینترنتی خود را به عنوان یک فریلنسر آغاز کنید از این قرار است:

  • طراحی گرافیک
  • طراحی سایت
  • نویسندگی، ترجمه و ویراستاری
  • تولید انواع محتوا به‌صورت صوتی، ویدیویی و متنی
  • برنامه‌نویسی
  • مدیریت شبکه‌های اجتماعی
  • مدیریت پروژه
  • تایپ و نمونه‌خوانی
  • فعالیت به عنوان دستیار مجازی
  • خدمات سئو و دیجیتال مارکتینگ
برای اینکه کار خود را به عنوان یک فریلنسر آغاز کنید، می‌توانید در این سایت‌ها ثبت نام کنید:
  • انجام می‌دهم
  • پونیشا
  • نویسش
  • کارلنسر
  • پارسکدرز

ایده شماره 3: تدریس و مشاوره

در ایده قبلی، گفتیم که اگر مهارت و توانمندی خاصی دارید، می‌توانید آن را به عنوان یک فریلنسر به دیگران ارائه کنید. اما کار دیگری که می‌توانید با دانش و تخصص‌تان انجام دهید، آموزش یا ارائه مشاوره در زمینه تخصصی‌تان است.

اگر دانش فنی یا مهارت‌های تخصصی دارید و می‌خواهید کسب و کار اینترنتی خودتان را راه‌اندازی کنید، کسب و کار مشاوره آنلاین یکی از بهترین گزینه‌هایی است که در اختیار دارید. ارائه خدمات مشاوره‌ای حرفه جدیدی نیست، اما با وجود اینترنت، انجام این کار به‌صورت اینترنتی و حتی از داخل خانه هم امکان‌پذیر شده است.

برای اینکه کسب و کار مشاوره موفقی داشته باشید، باید مهارت برقراری ارتباط و شبکه‌سازی را به‌خوبی یاد بگیرید. علاوه بر این، به عنوان یک مشاور باید شنونده بسیار خوبی نیز باشید.

در حوزه مشاوره هیچ محدودیتی وجود ندارد و شما می‌توانید در زمینه تخصصی‌تان، هرچه که هست، به دیگران مشاوره دهید. در ادامه، به برخی از انواع مشاوره‌های رایج و پرتقاضا اشاره می‌کنیم:

  • مشاوره تبلیغات و بازاریابی
  • مشاوره مدیریت کسب و کار
  • مشاوره نوشتن طرح توجیهی
  • مشاوره راه‌اندازی استارتاپ
  • مشاوره تغذیه و تناسب اندام
  • مشاوره منابع انسانی
  • مشاوره فناوری اطلاعات
  • مشاوره توسعه محصول
  • مشاوره مدیریت ریسک
  • مشاوره مراقبت‌های پوستی
  • مشاوره مدیریت رسانه‌های اجتماعی

تدریس آنلاین نیز راه دیگری است که می‌توانید از دانش و تخصص‌تان استفاده کنید و در ازای آموزش به دیگران درآمد کسب کنید. در این روزها که آموزش حضوری در مدارس، آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌ها متوقف شده یا کاهش یافته، تدریس آنلاین توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است. شما برای راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی خود از طریق تدریس می‌توانید به سه شیوه عمل کنید:

  1. تهیه و فروش ویدیوهای آموزشی: در این روش شما ویدیوهای آموزشی تهیه می‌کنید و آن‌ها را در پلتفرم‌هایی نظیر فرادرس، فرانش و اپ‌یاد برای فروش عرضه می‌کنید.
  2. برگزاری کلاس آنلاین: در این روش شما به کمک یک ابزار برقراری تماس تصویری یا پلتفرم‌های آموزش آنلاین کلاس آنلاین برگزار می‌کنید. از جمله پلتفرم‌هایی که می‌توانید برای تشکیل کلاس آنلاین استفاده کنید می‌توان به استاد سلام، لایوآموز، کافه تدریس و آقا اجازه اشاره کرد.
  3. برگزاری وبینار: امروزه برگزاری وبینارهای آموزشی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. بسیاری از مخاطبان ترجیح می‌دهند که به جای ثبت نام در کلاس‌های طولانی‌مدت، در وبینارهای آموزشی شرکت کنند. شما می‌توانید وبینارهای آموزشی کوتاه با موضوعاتی خاص را برگزار کنید و با این کار، علاوه بر ارائه خدمات آموزشی، دانش و تخصص‌تان را هم به مخاطبان اثبات کنید. برای برگزاری وبینارهای خود می‌توانید از پلتفرمی مانند ایسمینار استفاده کنید.

کلاس های آنلاین

ایده شماره 4: تولید محتوا

اگر فروش محصولات، کار فریلنسری و تدریس و مشاوره هم نظرتان را جلب نکرد و اگر روح خلاقی دارید که آرام نمی‌گیرد مگر زمانی که مشغول خلق چیزی هستید، تولید محتوا می‌تواند همان ایده‌ای باشد که منتظرش بودید.

فضای اینترنت مملو از محتوا در قالب‌های گوناگون است. ویدیوها، عکس‌ها، پادکست‌ها، آهنگ‌ها و مقالات و متونی که در سرتاسر اینترنت مشاهده می‌کنید همگی نوعی محتوا محسوب می‌شوند. اکنون تقاضا برای محتوای جدید، جذاب، سرگرم‌کننده و آموزشی بیش از هر زمانی وجود دارد. علاوه بر این، هر کسی می‌تواند به‌راحتی و حتی بدون هیچ هزینه‌ای دست به تولید و انتشار محتوا بزند. هم‌چنین، تولید محتوا کاری است که پتانسیل درآمدزایی بالایی دارد. به همین خاطر، امروزه تولید محتوا محبوبیت فوق‌العاده‌ای پیدا کرده است.

تولید محتوا

شیوه‌های مختلف تولید محتوا

اگر شما هم دوست دارید کسب و کار اینترنتی خود را داشته باشید و مشغول تولید محتوا شوید، می‌توانید به شیوه‌های گوناگونی، از جمله موارد زیر، این کار را انجام دهید:

  • وبلاگ‌نویسی
  • تولید ویدیو
  • تولید پادکست
  • تولید پست برای شبکه‌های اجتماعی

شما بر اساس علایق و توانمندی‌هایتان می‌توانید انواع محتوا را تولید کنید و در پلتفرم‌های گوناگون منتشر کنید. اما نکته مهم‌تر این است که بتوانید به کمک محتوایتان درامدزایی کنید. برای درآمدزایی از طریق تولید محتوا می‌توانید از استراتژی‌های زیر بهره ببرید:

  • نمایش تبلیغات:

یکی از ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین استراتژی‌های درآمدزایی از طریق تولید محتوا تبلیغات است. اگر وبلاگ، وب‌سایت یا پادکستی دارید یا ویدیو تولید می‌کنید و در پلتفرم‌هایی نظیر یوتوب یا آپارات منتشر می‌کنید، به راحتی می‌توانید به کمک تبلیغات درآمدزایی کنید.

اگر بتوانید در سطح بین‌المللی کار کنید، گوگل ادسنس (Google AdSense) بهترین انتخاب برای نمایش تبلیغات و کسب درآمد اینترنتی است. اما با توجه به محدودیت‌هایی که گوگل برای سایت‌های ایرانی و زبان فارسی دارد، بهتر است از سایت‌های ایرانی مشابه استفاده کنید. در ایران سرویس‌های مختلفی از جمله یکتانت، مدیااد و صباویژن برای نمایش تبلیغات در سایت وجود دارند.

در زمینه تولید ویدیو نیز یوتوب معروف‌ترین پلتفرم جهانی است که میلیون‌ها نفر در سرتاسر جهان در آن به تولید محتوای ویدیویی می‌پردازند، مخاطب جمع می‌کنند و بر اساس تعداد مشترکان و میزان دیده شدن ویدیوهایشان درآمد کسب می‌کنند. کسب درآمد در یوتوب برای کاربران ایرانی کار آسانی نیست. اما سرویس‌های ایرانی مشابهی وجود دارند که معروف‌ترین آن‌ها سایت آپارات است.

نکته مهمی که درباره تبلیغات باید به آن توجه کنید این است که برخی از کاربران چندان دل خوشی از انبوه تبلیغاتی که هر روزه با آن مواجه می‌شوند ندارند و در نتیجه، نمایش تبلیغات ممکن است تأثیری منفی روی آن‌ها بگذارد. علاوه بر این، تبلیغاتی که در وب‌سایت یا قبل ویدیوهایتان به نمایش درمی‌آیند ممکن است چندان باکیفیت نباشند و به اعتبار شما لطمه بزنند. به همین خاطر، بهتر است در استفاده از این استراتژی اندکی احتیاط به خرج دهید.

  • یافتن اسپانسر/ همکاری در فروش:

در این استراتژی نیز شما از تبلیغات استفاده می‌کنید، اما نه تبلیغات تصادفی که سرویس نمایش تبلیغات برایتان انتخاب کرده است. شما می‌توانید برای محتوای خود اسپانسر پیدا کنید؛ اسپانسری که خودتان قبول دارید و به جای لطمه زدن به اعتبارتان، به شما وجهه خوبی می‌بخشد. علاوه بر یافتن اسپانسر، می‌توانید به سراغ استراتژی همکاری در فروش هم بروید. شما می‌توانید در میان محتوایتان لینکی به یک وب‌سایت دیگر قرار دهید (برای مثال، لینکی به صفحه فروش یک محصول) و به ازای مشتریانی که از طریق لینک شما آن محصول را می‌خرند، پورسانت دریافت کنید. در این روش نیز به یاد داشته باشید که اسپانسر یا کسب و کار دیگری که برای همکاری انتخاب می‌کنید، معتبر و خوش‌نام باشد و به اعتبار شما لطمه‌ای نزند.

  • حمایت مالی مخاطبان:

شاید باورش سخت باشد، اما مخاطبان حاضرند برای محتوای باکیفیت، محتوایی که برایشان ارزش‌آفرینی می‌کند، هزینه کنند. ممکن است درخواست پول از مخاطبان به عنوان حمایت مالی برایتان کار راحتی نباشد، اما پلتفرمی مانند حامی باش این کار را تسهیل بخشیده است. شما به عنوان یک هنرمند، تولیدکننده محتوا و ارزش‌آفرین می‌توانید در سایت حامی باش ثبت نام و حمایت مالی مخاطبان را جذب کنید. این روش در ایران سابقه کمی دارد و آنقدر میان مردم جا نیفتاده است، اما به هر حال می‌توانید این استراتژی را هم برای درآمدزایی در نظر داشته باشید.

  • محتوای ویژه:

اگر فکر می‌کنید جذب حمایت مالی مخاطبان استراتژی مناسبی برایتان نیست، می‌توانید محتوایی ویژه تولید کنید و آن را در ازای مبلغی مناسب در اختیار مخاطبان قرار دهید. برای مثال، اگر وبلاگ دارید و محتوای متنی تولید می‌کنید، شاید بد نباشد که محتوایی ویژه در قالب یک کتاب الکترونیکی تولید کنید و به فروس برسانید.

  • فروش اشتراک:

شما می‌توانید استراتژی قبلی را در قالب فروش اشتراک نیز به کار بگیرید. به جای آنکه محتوای ویژه‌تان را به عنوان یک تک محصول بفروشید، از مخاطبان‌تان هزینه اشتراک بگیرید و در ازای آن، مزایای ویژه‌ای در اختیارشان قرار دهید. برای مثال، اگر پادکست تولید می‌کنید، در هر قسمت یک بخش ویژه قرار دهید که فقط کسانی که هزینه اشتراک را پرداخت کرده‌اند قادر به شنیدن آن باشند. هم‌چنین، می‌توانید در ازای خرید اشتراک، به مخاطبان‌تان محتوای بدون تبلیغات ارائه کنید.

  • فروش محصول:

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که هم به فروش محصولات علاقه دارید و هم تولید محتوا، این استراتژی مخصوص شماست. پس از آنکه جایگاه محکمی به عنوان یک تولیدکننده محتوای باکیفیت پیدا کردید و مخاطبان فراوانی به‌دست آوردید، به سراغ فروش محصولاتی با برند مخصوص خودتان بروید. بسیاری از تولیدکننده‌های محتوا از این شیوه استفاده می‌کنند و محصولاتی نظیر لیوان‌های طراح‌دار، کلاه، تی‌شرت و مواردی از این دست به فروش می‌رسانند. البته شما محدودیتی در نوع محصولات‌تان ندارید و می‌توانید با استفاده از خلاقیت و اشتیاق خود محصولاتی خاص به مخاطبان‌تان ارائه کنید.

  • ارائه مشاوره یا خدمات ویژه:

اگر شما محتوایی آموزشی و تخصصی تولید کنید و نشان دهید که در یک زمینه خاص تبحر دارید، می‌توانید از این استراتژی بهره بگیرید. برای مثال، اگر در اینستاگرام درباره یادگیری زبان انگلیسی محتوا منتشر می‌کنید، می‌توانید در کنار کار تولید محتوا، جلسات خصوصی تدریس زبان هم تشکیل دهید. از آنجایی که شما دانش و تخصص‌تان را به کمک محتوای باکیفیت ثابت کرده‌اید، به‌راحتی می‌توانید شاگرد خصوصی پیدا کنید و درآمد خوبی به‌دست بیاورید.

تمام این استراتژی‌های درآمدزایی تنها زمانی مفید واقع می‌شوند که محتوایی شگفت‌انگیز و باکیفیت تولید کنید. روزانه هزاران پست وبلاگ و ویدیوی جدید منتشر می‌شوند. اگر می‌خواهید مخاطبان فراوانی به‌دست بیاورید و به درآمدزایی برسید، تنها راهش این است که در میان اقیانوسی از محتوای معمولی، محتوایی درخشان تولید کنید.

برای تولید محتوای درخشان، محتوایتان باید این دو ویژگی را داشته باشد:
  1. خاص باشد: محتوایی که تولید می‌کنید باید با هر آنچه که پیش از این در اختیار کاربران اینترنت قرار گرفته است متفاوت باشد. برای این کار باید خلاقیت به خرج بدهید و به سراغ موضوعی خاص و جدید بروید که کسی راجع به آن سخن نگفته است. یا حتی می‌توانید نگرشی جدید به یک موضوع قدیمی ارائه کنید. نکته مهم این است که تقلید از دیگران یا تکرار حرف آن‌ها شما را به جایی نمی‌رساند.
  2. باکیفیت باشد: شکی نیست محتوایی که تولید می‌کنید باید باکیفیت باشد. اگر محتوایی آموزشی ارائه می‌کنید باید کاملاً معتبر و قابل استناد باشد. اگر ویدیو یا پادکست تولید می‌کنید، باید از تجهیزات حرفه‌ای و مناسب استفاده کنید تا نتیجه نهایی تمیز و باکیفیت باشد. و اگر محتوای متنی تولید می‌کنید، اطمینان حاصل کنید که دارای نثری روان و جذاب و بدون ایراد باشد.

تولید محتوا شاید به نظر کاری مفرح و سرگرم‌کننده باشد، اما به یاد داشته باشید که شما تولید محتوا را به عنوان کسب‌وکار اینترنتی خود انتخاب کرده‌اید و هر کسب و کاری نیازمند نظم، تعهد و تلاش است. کار تولید محتوا را جدی بگیرید، به‌طور منظم محتوایتان را انتشار دهید و دائماً با مخاطبان‌تان در ارتباط باشید. تنها در این صورت است که می‌توانید مجموعه‌ای از مخاطبان وفادار به‌دست بیاورید و به کمک استراتژی‌های ذکرشده درآمدزایی کنید.

جمع‌بندی

در روزگاری که بخش عمده‌ای از زندگی عملاً مجازی شده است و افراد ساعات بسیاری را مشغول استفاده از اینترنت هستند، راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی فرصتی عالی برای کسب درآمد است. هر روز به تعداد افرادی که کسب و کار اینترنتی به‌راه می‌اندازند اضافه می‌شود و شما نیز می‌توانید همین امروز به آن‌ها بپیوندید.

در این مقاله به بررسی دلایلی برای راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی پرداختیم و سپس ایده‌های کسب و کار اینترنتی گوناگونی را معرفی کردیم. شما می‌توانید بر مبنای علایق، توانمندی‌ها، امکانات و سرمایه اولیه‌تان به سراغ پیاده‌سازی یکی از این ایده‌ها بروید. خبر خوب درباره این ایده‌های کسب و کار اینترنتی این است که بسیاری از آن‌ها را می‌توانید با سرمایه اندک یا حتی بدون سرمایه عملی کنید. بنابراین، بهانه‌ها را کنار بگذارید و مقدمات شروع کارتان را فراهم کنید.

و این نکته را به خاطر داشته باشید: همواره به یادگیری و به‌روزرسانی اطلاعات‌تان ادامه دهید، زیرا اینترنت فضایی پویا و دائماً در حال تغییر است و شما با دانش امروزتان، نمی‌توانید دو سال آینده هم کسب و کار اینترنتی موفقی داشته باشید!

مطالب مرتبط

کسب درآمد اینترنتی
کسب درآمد اینترنتی: 15 روش مطمئن برای کسب درآمد آنلاین در ایران
7 گام اساسی شروع استارتاپ
استارتاپ چیست؟ 7 گام اساسی برای راه‌اندازی یک استارتاپ موفق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *