در این مقاله، به آموزش سئو و راهکارهای بهروز برای بهینهسازی وبسایتتان برای حضور موفق در موتورهای جستجو نظیر گوگل میپردازیم. اگر به صورت جدی به دنبال موفقیت در حوزه دیجیتال هستید، توصیه میکنیم مجموعه مقالات وبسایت مدیر مارکتینگ در زمینه دیجیتال مارکتینگ را از دست ندهید.
سرعت بالای پیشرفت فناوری و دسترسی گسترده به اینترنت، زندگی انسان را تغییر داده است. شاید تصور زندگی بدون اینترنت حتی برای یک روز نیز برایمان سخت باشد. ما تقریباً هر لحظه و هرجا میتوانیم از اینترنت استفاده کنیم و کارهای بسیاری را از برقراری ارتباط با دوستان و آشنایان گرفته تا خرید و تماشای فیلم انجام دهیم.
یکی از معمولترین کاربردهای اینترنت، استفاده از موتورهای جستوجو است. ما جواب کوچکترین سوالاتمان را در اینترنت جستوجو میکنیم و با چند کلیک ساده، آن را مییابیم.
موتورهای جستوجو، از جمله گوگل، یاهو و بینگ، بهازای کلمات کلیدی که کاربران استفاده میکنند، نتایج بسیاری را در صفحات متوالی به نمایش میگذارند. در اغلب موارد، افراد در همان صفحه اول نتایج، جواب مدنظرشان را پیدا میکنند.
بنابراین، اگر شما کسبوکاری دارید و میخواهید در فضای رقابتی امروز به موفقیت برسید، این نکته را فراموش نکنید:
برای جلب توجه موتورهای جستوجو، به بهینهسازی برای موتورهای جستوجو یا همان سئو نیاز دارید.
در ادامه، بهطور کامل به آموزش سئو و نحوه دستیابی به رتبه بالا در صفحه نتایج موتورهای جستوجو میپردازیم.
سئو چیست؟
بهینهسازی برای موتورهای جستوجو (Search Engine Optimization) یا بهطور خلاصه سئو (SEO) یکی از انواع بازاریابی اینترنتی است. همانطور که از اسم آن پیداست، سئو با موتورهای جستوجو سروکار دارد. آموزش سئو به شما کمک میکند توجه موتورهای جستوجو را جلب کنید و در صفحه نتایج جستوجو رتبه بالاتری بهدست بیاورید.
در نهایت، مانند بسیاری دیگر از روشهای بازاریابی، هدف سئو افزایش ترافیک سایت و دستیابی به مشتریان جدید و فروش بیشتر است.
چرا یادگیری سئو اینقدر مهم است و در رسیدن شما به اهدافتان مؤثر است؟
امروزه، رفتار مشتریان بهکلی عوض شدهاست. هر روز، به تعداد کسانی که در اینترنت خرید میکنند افزوده میشود. این افراد، بیش از هر کانال بازاریابی دیگری، از طریق موتورهای جستوجو محصولات و خدمات مطلوبشان را پیدا میکنند.
علاوهبراین، مشتریان دیگر مثل گذشته منتظر تبلیغات نمیمانند تا برندی را معرفی کند. آنها خود دست به جستوجو میزنند و درباره برندهای مختلف تحقیق میکنند. سپس، تصمیم میگیرند با چه برندی تعامل داشتهباشند.
بنابراین، تنها زمانی مشتریان شما را پیدا میکنند که در صفحه نتایج جستوجویشان، آن هم در ردههای بالا، ظاهر شوید. به همین خاطر است که شما باید تمام تلاشتان را بهکار گیرید تا رتبه بالاتری در صفحه نتایج موتورهای جستوجو نصیبتان شود. در غیر این صورت، میتوانید با آینده کسبوکارتان خداحافظی کنید.
چگونه رتبه یک سایت در گوگل مشخص میشود؟
موتورهای جستوجو تنها یک هدف دارند و آن نمایش مرتبطترین پاسخها یا اطلاعات به کاربران است. زمانی که شما عبارتی را در یک موتور جستوجو مینویسید، الگوریتمهای آن، صفحاتی را برای نمایش انتخاب میکند که به پرسش شما مرتبطتر است. برای رتبهبندی صفحات مرتبط نیز، ابتدا آنهایی را نشان میدهد که اعتبار یا محبوبیت بیشتری دارند.
موتورهای جستوجو برای ارائه اطلاعات درست به کاربران دو عامل را بررسی میکنند:
- ارتباط میان عبارت جستوجو و محتوای یک صفحه که آن را به کمک مواردی چون کلمات کلیدی و موضوع محتوا میسنجد.
- اعتبار سایت که به کمک محبوبیت آن در اینترنت تعیین میشود. فرض گوگل بر این است که هرچه یک صفحه یا منبع در اینترنت محبوبتر باشد، ارزش محتوایش برای کاربران بیشتر است.
موتورهای جستوجو برای تجزیهوتحلیل این اطلاعات از معادلات پیچیدهای کمک میگیرد که الگوریتمهای جستوجو نام دارند. الگوریتمهای یک موتور جستوجو رازی است که قرار نیست برملا شود. اما به مرور زمان و به کمک سئو، برخی از عوامل مؤثر در رتبهبندی یک صفحه مشخص شدهاست.
یک استراتژی سئو بر عوامل رتبهبندی تمرکز دارد و به روشهای گوناگون، از جمله بهبود محتوا و لینکهای داخلی، بر رتبه یک سایت تأثیر میگذارد.
آموزش سئو – 3 عنصر اصلی یک استراتژی سئوی قدرتمند
برای بهینهسازی یک سایت، باید عوامل رتبهبندی را در سه زمینه بهبود بدهید. این سه زمینه عبارتند از:
- تنظیمات فنی وبسایت
- محتوا
- لینکها
در ادامه هر کدام از این موارد را بررسی میکنیم.
1. یادگیری تنظیمات فنی در سئو:
برای رتبهبندی یک سایت، این سه مرحله طی میشود:
ابتدا، یک موتور جستوجو صفحات آن را در وب پیدا میکند. سپس، آنها را میسنجد تا موضوعات و کلمات کلیدیشان را شناسایی کند. در نهایت، موتور جستوجو آن صفحات را به ایندکس خود اضافه میکند.
ایندکس پایگاه دادهای از تمام محتواهایی است که موتور جستوجو در وب پیدا کردهاست. به این ترتیب، الگوریتمهای آن میتوانند تشخیص دهند که آیا آن سایت برای نمایش در صفحات نتایج جستوجو مناسب است یا خیر.
به نظر میرسد فرآیند سادهای است؛ وبسایت شما بهخوبی کار میکند و هر موتور جستوجویی میتواند بهراحتی آن را بیابد. اما نکتهای وجود دارد که کار را اندکی برای شما مشکل میکند:
به همین خاطر، ممکن است وبسایتی از نظر کاربران هیچ مشکلی نداشتهباشد، اما یک موتور جستوجو نتواند محتوایش را بخواند و بررسی کند.
در عکس زیر، نمونهای از یک صفحه از وبسایت را در نظر موتورهای جستوجو مشاهده میکنید.
همانطور که میبینید، این صفحه فقط از متن تشکیل شدهاست. با اینکه انواع عناصر گرافیکی در طراحی آن بهکار رفتهاست، موتورهای جستوجو آن را به صورت متن و لینک میبینند.
یک عنصر بصری، برای مثال یک عکس، در این صفحه قابل مشاهده نیست و فقط نام آن برای موتور جستوجو قابل تشخیص است. بنابراین، هرچقدر هم که از کلمات کلیدی مهمی در یک عکس استفاده کنید، بیفایده است.
با توجه به این نکته، نقش کلیدی تنظیمات فنی وبسایت یا در واقع، سئوی داخلی مشخص میشود.
آموزش سئوی داخلی موارد فنی وبسایت
سئوی داخلی کمک میکند که موتورهای جستوجو بدون هیچ مشکلی صفحات یک وبسایت را بررسی و ایندکس کنند.
مهمترین عواملی که در سئوی داخلی باید در نظر بگیرید عبارتند از:
نویگیشن (Navigation) و لینکهای سایت
زمانی که یک بازدیدکننده به وبسایت شما سر میزند، از بخشهای مختلف آن دیدن میکند و به کمک لینکها از قسمتی به قسمت دیگر میرود. موتورهای جستوجو نیز دقیقاً مانند یک بازدیدکننده عمل میکنند. آنها به کمک لینکها، محتوای مختلف سایت را مییابند و بررسی میکنند. به یاد داشتهباشید که لینکهایتان متنی باشند تا موتورهای جستوجو آنها را بخوانند.
ساختار URL ساده
موتورهای جستوجو علاقهای به خواندن متنهای طولانی و زنجیرهای از کلمات با ساختار پیچیده ندارند. بنابراین، بهتر است تا جایی که میتوانید URL هایتان را کوتاه نگه دارید. اگر برایتان امکان دارد، در آنها فقط از کلمه کلیدی اصلی موردنظر برای یک صفحه یا تعداد اندکی کلمات دیگر استفاده کنید.
سرعت بارگذاری صفحه
از نظر موتورهای جستوجو، هرچه سرعت بارگذاری صفحات یک وبسایت بیشتر باشد و کاربران بتوانند سریعتر محتوای آن را مشاهده کنند، کیفیت بالاتری دارد. عوامل بسیاری از جمله اندازه عکسها، بر سرعت نمایش یک سایت تأثیر میگذارد. میتوانید از ابزار گوگل برای سنجش سرعت صفحات وب استفاده کنید.
لینکهای خراب یا شکسته
لینکهای شکسته کاربران را به صفحاتی میبرد که دیگر در وب وجود ندارند. برخورد کاربران با اینگونه لینکها، تجربه کاربری بدی را برایشان رقم میزند. علاوه بر این، موتورهای جستوجو نیز در صورت برخورد با این لینکها، محتوایتان را ایندکس نمیکنند.
نقشه سایت و فایلهای txt
نقشه سایت، فایلی است که در آن تمام URL های موجود در وبسایتتان قرار دارد. موتورهای جستوجو از این فایل استفاده میکنند تا تشخیص دهند کدام صفحات را بررسی و ایندکس کنند. از طرفی، ممکن است نخواهید موتورهای جستوجو به محتواهای خاصی در وبسایتتان دسترسی داشتهباشند. در این صورت، این محتواها را در یک فایل robots.txt مشخص میکنید. ایجاد این دو فایل به موتورهای جستوجو کمک میکند با سرعت بیشتری محتوایتان را بررسی و ایندکس کنند.
محتوای تکراری
صفحاتی که محتوایی یکسان یا شبیه به هم دارند، موتورهای جستوجو را گیج میکنند. در چنین موقعیتی، موتورهای جستوجو نمیتوانند تشخیص دهند که کدام محتوا را باید در نتایج جستوجو نشان دهند. به همین خاطر، در نظر آنها، محتوای تکراری عاملی منفی بهشمار میرود. در صورت برخورد با چنین صفحات، موتورهای جستوجو معمولاً هیچکدام از آنها را به نمایش نمیگذارند.
2. آموزش نکات محتوا مناسب برای سئو
زمانی که شما از یک موتور جستوجو استفاده میکنید، در واقع، به دنبال محتوا میگردید. این محتوا میتواند به هر شکلی باشد؛ عکس، متن یا ویدیو.
در سئو، محتوا نقشی اساسی دارد و کمک میکند که یک وبسایت بیشتر توجه موتورهای جستوجو را جلب کند. کاربران اینترنت همواره بهنوعی بهدنبال محتوا هستند. بنابراین، هرچه شما محتوای بیشتری تولید و منتشر کنید، احتمال اینکه در صفحات نتایج جستوجو قرار بگیرید بیشتر میشود.
اهمیت محتوا فراتر از حجم آن است. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، موتورهای جستوجو برای رتبهبندی صفحات، محتوای آن را میسنجند. ارتباط محتوا با عبارت جستوجو برای موتورهای جستوجو بسیار مهم است.
موتورهای جستوجو در هنگام بررسی یک صفحه، موضوع آن را درمییابند. همچنین، به کمک تحلیل عناصری چون طول و ساختار صفحه، کیفیتش را ارزیابی میکنند. در نهایت، الگوریتمهای جستوجو بر اساس اطلاعاتی که بهدست میآورند، مرتبطترین صفحات با یک عبارت جستوجو را مشخص میکنند.
با توجه به این نکات، شما باید به اندازه کافی محتوای باکیفیت و مرتبط با نیاز و سؤالات کاربران تولید کنید. در واقع، شما باید محتوایتان را بهینهسازی کنید. در قدم اول، باید به کمک تحقیق کلمات کلیدی دریابید که نیاز دارید چه محتوایی تولید کنید. سپس نوبت به سئوی داخلی میرسد. در ادامه به بررسی هر کدام از اینها میپردازیم.
تحقیق کلمات کلیدی
هدف استفاده از سئو یا هر روش بازاریابی دیگری این است که مخاطبان هدفتان جذب شوند و مشتریان بالقوه و واقعیتان افزایش یابند. بنابراین، شما نمیتوانید هر نوع محتوایی را تولید کنید تا هر بازدیدکنندهای را به وبسایتتان بکشانید. شما باید متناسب با مشتریان هدف خود محتوا تولید کنید.
مخاطبان هدف شما همانند کاربران دیگر از موتورهای جستوجو استفاده میکنند و عبارتهای جستوجوی موردنظرشان را مینویسند. بنابراین، تنها راه جذب آنها این است که در صفحه نتایج جستوجوی کلمات کلیدی که آنها استفاده کردهاند، ظاهر شوید.
نکته مهم این است که اگر در صفحه نتایج کلمات کلیدی متفرقه رتبه اول را هم کسب کنید، فایده چندانی ندارد. به همین خاطر، مهم است بدانید که مشتریان بالقوهتان از کدام کلمات کلیدی استفاده میکنند.
اولین قدم در سئو نیز کشف این کلمات است. در تحقیق کلمات کلیدی، ابتدا عبارات و موضوعات مرتبط با کسبوکارتان را شناسایی میکنید. سپس از دل آنها فهرستی از کلمات کلیدی ابتدایی را بهدست میآورید. در نهایت، با تحقیقی گسترده حول این کلمات، عبارات مرتبط به آنها را پیدا میکنید که ممکن است مورد استفاده مخاطبانتان قرار گیرند.
ابزارهای لازم برای جستجوی کلمات کلیدی مناسب:
• Google Search Console
• Ahrefs Keywords Explorer
• Google Keyword Planner
• KeywordTool.io
• Moz Keyword Explorer
• Google Trends
• SEMrush
• KWFinder
پس از تهیه فهرستی کامل از کلمات کلیدی، میتوانید به سراغ قدم بعدی، یعنی سئوی داخلی بروید.
یادگیری سئوی داخلی محتوا
بهینهسازی داخلی یا همان سئوی داخلی فرآیندی است که به کمک آن مطمئن میشوید:
- موتورهای جستوجو موضوع و کلمات کلیدی یک صفحه را تشخیص میدهند
- میتوانند آن صفحه را به جستوجوهای مرتبط ربط دهند و در نتایج نمایش دهند
بخش زیادی از سئوی داخلی مربوط به محتوا است، اما عناصر دیگری در کد صفحه وجود دارند که باید در نظر بگیرید.
برای اینکه اطمینان حاصل کنید که موتورهای جستوجو متوجه کلمات کلیدی مدنظرتان برای هر صفحه میشوند، باید حداقل کلمه کلیدی اصلی را در موارد زیر بگنجانید:
عنوان
از کلمه کلیدی ترجیحاً در ابتدای عنوان محتوا استفاده کنید. معروف است که گوگل برای کلمات ابتدایی عنوان ارزش بیشتری قائل است.
URL
آدرس صفحه نیز باید شامل کلمه کلیدی باشد. حتی بهتر است که هیچ کلمه دیگری در آن استفاده نشود.
تگ H1
در اغلب سیستمهای مدیریت محتوا، این تگ اولین و مهمترین عنوان موجود در صفحه را نشان میدهد. در این تگ نیز کلمه کلیدی را استفاده کنید.
100 کلمه یا پاراگراف اول محتوا
اگر موتور جستوجو کلمه کلیدی موردنظر را در ابتدای محتوا بیابد، مطمئن میشود که موضوع صفحه واقعاً حول همان کلمه است.
تگهای متا-تایتل و متا-دیسکریپشن
قطعاً تابهحال از موتورهای جستوجو استفاده کرده و صفحه نتایج روبهرو شدهاید. اگر دقت کردهباشید، در صفحه نتایج فهرستی از صفحاتی را میبینید که متناسب با جستوجوی شما هستند. هر کدام از موارد این فهرست، یک عنوان و در زیر آن توضیحاتی دارد.
این عنوان و توضیحات به ترتیب با تگهای متا-تایتل و متا-دیسکریپشن مشخص میشوند. موتورهای جستوجو به کمک این تگها عنوان و توضیحات صفحات مختلف را در صفحه نتایج به نمایش میگذارند. بنابراین، لازم است که در این تگها نیز از کلمه کلیدی استفاده کنید.
نام فایلهای تصویر و تگهای ALT
همانطور که گفتیم، موتورهای جستوجو فقط میتوانند نام فایلهای تصویر را بخوانند. به همین خاطر، بهتر است حداقل در عنوان یکی از فایلهای تصویر موجود در صفحه، از کلمه کلیدی استفاده کنید.
تگ ALT نیز متنی است که در صورت عدم نمایش تصویر، دیده میشود. از آنجایی که این تگ نیز در کد صفحه قرار دارد و موتورهای جستوجو میتوانند آن را بخوانند، بهتر است در آن نیز از کلمه کلیدی استفاده کنید.
به غیر از استفاده از کلمات کلیدی در بخشهای مناسب، کارهای دیگری نیز میتوانید انجام دهید تا اعتبار صفحات وبسایتتان را افزایش دهید. عوامل زیر موارد دیگری هستند که باید در سئوی داخلی در نظر بگیرید:
لینکهای خارجی
اگر در صفحه وبسایتتان لینک صفحات مفید وبسایتهای دیگر با موضوع مشابه را قرار دهید، موتورهای جستوجو بهتر میتوانند موضوع آن را درک کنند. علاوه بر این، برای مخاطبان نیز تجربه کاربری رضایتبخشی رقم میزنید، زیرا آنها به کمک محتوای شما میتوانند به مطالب مرتبط بیشتری دسترسی داشتهباشند.
لینکهای داخلی
منظور از لینک داخلی، لینکی است که از یک صفحه وبسایت خود به صفحه دیگر آن میدهید. لینکهای داخلی به موتورهای جستوجو کمک میکنند تا از صفحهای به صفحه دیگر بروند و صفحات بیشتری از سایت را بیابند و بسنجند.
همچنین، لینکهای داخلی ارتباط مفهومی بین صفحات مختلف وبسایت را نمایش میدهند. در نتیجه، موتورهای جستوجو بهتر میتوانند ارتباط صفحه مورد نظر با یک عبارت جستوجو را تشخیص دهند. بهتر است در هر صفحه، حداقل دو تا چهار لینک داخلی قرار دهید.
طول محتوا
معمولاً صفحهای با محتوای طولانی، رتبه بالاتری بهدست میآورد. دلیل این امر این است که اگر بهخوبی روی محتوا کار شدهباشد، طول زیاد آن نشاندهنده این است که اطلاعات جامعتری ارائه میدهد.
رسانههای گوناگون
گرچه این مورد ضروری نیست، اما استفاده از انواع مختلف رسانه از جمله ویدیو، نمودار و فایلهای صوتی میتواند نشاندهنده کیفیت یک صفحه باشد. علاوه بر این، مخاطبان نیز زمان بیشتری را در آن صفحه میگذرانند. زمانی که کاربران در یک صفحه سپری میکنند بر رتبهبندی آن تأثیر میگذارد، زیرا ممکن است نشاندهنده ارزش و کیفیت آن باشد.
3. آموزش لینکها در سئو
همانطور که گفتیم، اعتبار و ارتباط یک صفحه با عبارات جستوجو در رتبهبندی تأثیر میگذارد. ممکن است در میان صفحات وب، گزینههای بسیاری با یک عبارت جستوجو مرتبط باشند. بنابراین موتورهای جستوجو محبوبیت و اعتبار آنها را نیز در رتبهبندی دخیل میکنند.
دو زمینه قبلی، یعنی تنظیمات فنی و محتوای سایت بیشتر به موتورهای جستوجو کمک میکنند تا ارتباط میان صفحات و عبارتهای جستوجو را تشخیص دهند. گرچه میتوانند به افزایش اعتبار نیز کمک کنند.
اما این لینکها هستند که برای افزایش اعتبار و محبوبیت اهمیت بالایی دارند. در اینجا منظور از لینک، همان بکلینک است؛ یعنی زمانی که در وبسایتهای دیگر به محتوای شما لینکدهی میشود و مخاطبان به وبسایت شما ارجاع داده میشوند. هر باری که یک وبسایت دیگر بازدیدکنندگانش را به وبسایت شما میفرستد، شما یک بکلینک دریافت میکنید.
کمیت و کیفیت لینکها برای موتورهای جستوجو، شاخصی برای سنجش اعتبار یک وبسایت است، زیرا زمانی به وبسایتی بکلینک داده میشود که محتوای باکیفیتی داشتهباشد. هیچکس حاضر نیست به وبسایتی معمولی بکلینک بدهد، مگر اینکه بخواهد از اعتبار خودش نیز کاسته شود.
نکته حائز توجه این است که خود لینکها نیز باید باکیفیت باشند، وگرنه تأثیر منفی بر رتبهبندی میگذارند. در ادامه عوامل مؤثر بر کیفیت لینکها را بررسی میکنیم.
عوامل مؤثر بر کیفیت لینکها
اگر بخواهید تنها به قصد افزایش اعتبار لینکسازی کنید، این لینکها، لینکهایی بیکیفیت یا مشکوک محسوب میشوند و حتی ممکن است رتبه وبسایتتان را کاهش دهند. به همین خاطر، در سئو، هدف لینکسازی محض نیست. شما باید بتوانید بکلینکهایی باکیفیت بهدست بیاورید.
برخی از عواملی که بر کیفیت یک لینک تأثیر میگذارند، از این قرار است:
- محبوبیت وبسایتی که به شما لینک میدهد: اگر شما بکلینکی از یک وبسایت دریافت کنید که از نظر موتورهای جستوجو معتبر و محبوب است، آن لینک کیفیت بالایی دارد.
- موضوعات مرتبط: بهتر است لینکهایی که دریافت میکنید، از وبسایتی باشد که موضوعی مرتبط با وبسایت شما دارد.
- اعتماد به یک وبسایت: همانند محبوبیت، اگر موتورهای جستوجو وبسایتی را مورداعتماد تلقی کنند، لینکهای دریافتی از آن کیفیت بالایی دارد.
لینکسازی
در سئو، به فرآیند دریافت بکلینکهای جدید از وبسایتهای دیگر، لینکسازی میگویند. لینکسازی شاید به آن آسانی که فکر میکنید نباشد. برای اینکه بتوانید به بهترین نحو لینکسازی کنید، به خلاقیت، تفکر استراتژیک و صبر نیاز دارید.
برای بهدست آوردن لینکهای باکیفیت و در نهایت افزایش اعتبار و رتبهبندی وبسایت خود، نیاز به یک استراتژی لینکسازی دارید.
در ادامه، به چند استراتژی لینکسازی اشاره میکنیم:
لینکهای ارگانیک
اگر محتوای باکیفیت و مفیدی ارائه کنید، ممکن است وبسایتهای دیگر خودشان بخواهند به وبسایت شما ارجاع دهند. به همین خاطر، کیفیت محتواهایی که تولید میکنید، اهمیت بالایی دارد.
برقراری ارتباط با وبسایتها
اگر محتوای باکیفیتی دارید، راهی دیگر برای بهدست آوردن لینک، برقراری ارتباط با وبسایتهایی است که زمینه مشابهی با وبسایت شما دارند. شما میتوانید محتوایتان را به آنها معرفی کنید و اگر آن را باارزش بیابند، با شما همکاری خواهند کرد.
پست مهمان
راه دیگر برای همکاری با وبسایتهای دیگر، این است که برای آنها پستهای مهمان بنویسید. در عوضِ محتوایی که برایشان تولید میکنید، معمولاً میتوانید یک یا دو لینک به وبسایتتان در متن پست قرار دهید.
تجزیهوتحلیل رقبا
در این روش میتوانید بکلینکهایی را که وبسایتهای رقیبتان دریافت کردهاند بررسی کنید. بدین ترتیب، درمییابید که چه پتانسیلهایی برای لینکسازی دارید.
چگونه نتایج سئو را پیگیری کنید؟
تا اینجا با گامهایی آشنا شدید که میتوانید برای افزایش رتبهبندی صفحات وبسایت خود در صفحه نتایج جستوجو بردارید. اما اگر نتیجه کارهایتان را ارزیابی نکنید، معلوم نمیشود که عملکردتان خوب بودهاست یا بد. همان طور که در بقیه زمینههای دیجیتال مارکتینگ مانند ایمیل مارکتینگ برای تحلیل بیشتر به سراغ دادهها میرویم، برای ارزیابی میزان موفقیت سئو نیز، باید دادههای مربوط به ترافیک، تعامل کاربران، لینکها و مواردی دیگر را جمعآوری و بررسی کنید. گرچه اغلب شرکتها برای سئوی خود شاخصهای کلیدی عملکرد یا همان KPI های مخصوصی تعیین میکنند، موارد زیر از شاخصهای رایج بهشمار میروند:
آموزش سئوی محلی
مطالبی که تا اینجا خواندید، مربوط به افزایش رتبهبندی یک سایت در نتایج جستوجوی عمومی بود. اما اگر شما کسبوکاری محلی دارید و بهطور خاص میخواهید مشتریان بالقوه را در منطقهای خاص جذب کنید، باید از سئوی محلی بهره ببرید. این امکانی است که گوگل در اختیار کسبوکارها قرار دادهاست تا توجه مشتریان محلی را جلب کنند.
بسیاری از کابران در موتورهای جستوجو به دنبال اطلاعات و کسبوکارهای محلی میگردند و در اغلب موارد نیز، با توجه به اطلاعات بهدست آمده تصمیمگیری میکنند و دست به عمل میزنند. بنابراین، برای کسبوکارهای محلی، سئوی محلی اهمیت بالایی دارد.
موتورهای جستوجو برای رتبهبندیهای محلی و جهانی از اصول یکسانی پیروی میکنند. اما در رابطه با رتبهبندی محلی، باید عوامل بیشتری را برای رتبهبندی درنظر بگیرند. از طرفی، نتایج جستوجوی محلی با جهانی تفاوتهایی دارد:
- نتایج جستوجوی محلی تنها برای جستوجوهایی به نمایش درمیآیند که به دنبال اطلاعاتی محلی هستند. برای مثال، وقتی از عبارت جستوجوی «رستورانهای اطراف من» استفاده میکنید، نتایج جستوجوی محلی به نمایش درمیآیند.
- نتایج جستوجوی محلی حاوی اطلاعاتی هستند که تنها مختص محلی مشخص است.
- جستوجوهای محلی بیشتر در گوشیهای هوشمند انجام میشوند.
- هدف نتایج جستوجوی محلی این است که اطلاعاتی دقیق و کامل به کاربران بدهد تا مجبور نباشند برای دریافت اطلاعات کاملتر، بیشتر بگردند.
برای مثال، اگر شما عبارت «بهترین رستورانهای تهران» را جستوجو کنید، با چنین صفحهای روبهرو میشوید:
همانطور که میبینید، در صفحه نتایج جستوجوی محلی، فهرستی از رستورانهای تهران نشان داده شده است، به همراه نقشهای که محل آنها را مشخص میکند. در این فهرست اطلاعات گوناگونی از جمله نام رستوران، تصویر آن و امتیاز کاربران دیده میشود.
تمامی اطلاعاتی که در نتایج جستوجوی محلی به کاربران داده میشود، به آنها کمک میکند تا کسبوکار مطلوبشان را پیدا کنند.
عوامل مؤثر در رتبهبندی جستوجوهای محلی
در هنگام تجزیهوتحلیل وبسایتهای محلی، یکی از عواملی که گوگل در نظر میگیرد، نزدیکی به موقعیت مکانی کاربر است. بسیاری از کاربران به دنبال کسبوکاری میگردند که در نزدیکی آنها باشد و از عبارت «اطراف من» در جستوجوهایشان استفاده میکنند. به همین خاطر، تعجبی ندارد که فاصله کسبوکار تا کاربر عاملی مؤثر در رتبهبندی آن باشد.
کلمات کلیدی در سئوی محلی نیز مهم هستند. اطلاعات اضافهای که باید در سئوی داخلی لحاظ شود، نام، آدرس و تلفن تماس شرکت است. بدین ترتیب، گوگل میتواند موقعیت مکانی شرکت را ارزیابی کند.
علاوه بر این، گوگل اعتبار کسبوکارها را نیز میسنجد. اما برای این کار، علاوه بر لینکها، نظرات مشتریان و ارجاعدهی به آدرس یا شماره تلفن آن را نیز بررسی میکند.
در نهایت، گوگل پلتفرمی به اسم My Business Google دارد که کسبوکارهای مختلف میتوانند در آن ثبتنام کنند و اطلاعات گوناگونی را درباره خود به کاربران گوگل بدهند. این اطلاعات نقش پررنگی در تعیین رتبهبندی یک کسبوکار دارد.
تکنیکهای کلاه سیاه و کلاه سفید در آموزش سئو
سئوی کلاه سفید همین روشهایی است که در این مقاله بیان کردیم. شما با استفاده از روشهای اصولی سئو رتبهبندی وبسایتتان را افزایش میدهید.
در مقابل سئو کلاه سفید، سئوی کلاه سیاه قرار دارد. شاید از نام آن، حدس بزنید که سئوی کلاه سیاه چیست. سئوی کلاه سیاه به معنی استفاده از روشهای غیراصولی و تقلب برای فریبدادن موتورهای جستوجو است.
رایجترین شیوههای سئوی کلاه سیاه، استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی، پنهانکاری (کلوکینگ) و خریدن لینک است. منظور از پنهانکاری، پنهانکردن کلمات کلیدی در کد صفحه است تا کاربران آنها را نبینند، اما موتورهای جستوجو بتوانند آنها را بخوانند.
افزایش رتبه وبسایت بهطور اصولی، کاری زمانبر است و تلاش زیادی میخواهد. به همین خاطر، ممکن است برخی به سراغ سئوی کلاه سیاه بروند.
برای مثال، استراتژیهای کلاه سیاه، فرآیند پیچیده لینکسازی را آسان میکند. همچنین، استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی این امکان را فراهم میکند که یک صفحه برای کلمات کلیدی متعددی رتبه بیاورد، بدون اینکه نیاز باشد زمانی اضافه برای تولید محتوای بیشتر صرف شود.
اما در نهایت اگر مشخص شود که وبسایتی به کمک سئوی کلاه سیاه رتبه بالایی بهدست آوردهاست، بهطور کلی از فهرستهای جستوجو حذف میشود. مطمئن باشید که هیچ راه میانبری در سئو وجو ندارد. تنها راه موفقیت در سئو، پیروی از روشهای اصولی و دستورالعملهای موتورهای جستوجو است.